onsdag 30 juni 2010

Boken om E - en av dom vackraste kärlekshistorierna



Jag visste inte riktigt vad som väntade mig när jag började läsa BOKEN OM E skriven av Ulla Isaksson, en tragisk bok om demens, en skildring av fasorna som kommer när någon går in i glömskans mörka salar. Det jag fick var en otroligt vacker kärleksskildring, en skildring av en man och kvinna som delat allt och plötsligt så finns det ingen bro längre mellan dom, en skildring hur vreden äter av Ulla, vreden över att det som dom delat inte längre tillhör henne, maken kan inte längre se henne och hon kan inte se honom. Boken är en självbiografi och handlar om hur allt förändras mellan henne och hennes make när han insjuknar i demens och vad som händer med henne och deras förhållande. Jag är helt gripen av denna bok, Ulla Isaksson visar sig vara en stor berättare, en genialisk stilist och en oerhört klok kvinna, jag är berörd in i märg och ben av denna bok och hoppas fler väljer att läsa den.

måndag 28 juni 2010

Det här är några



av dom böcker jag har planerat att läsa denna sommar. John Fowles är jag redan bekant med sedan jag läste den briljanta romanen Illusionisten, som är en av dom där böckerna som jag tycker alla borde ha läst. Steinbeck är även det en av mina favoriter, det är alltid lika roligt att stifta bekantskap med nya verk av honom. Men Ulla Isaksson har jag däremot ännu inte hunnit läsa något av, den här boken berör mig personligen då det handlar om en nära anhörig som förändras och försvinner allt längre in i demensens mörker, men det känns viktigt att få läsa en sådan bok. Så det visade sig att det var inga problem att hitta böcker att läsa på hemmafronten.

lördag 26 juni 2010

Den här boken upptäckte jag i min bokhylla



Det här är en av dom böcker som ska säljas på loppis eller helt enkelt lämnas till röda korset, men innan dess så ska jag läsa den. Lösningen på mitt sommar dilemma är löst, jag ska läsa böcker ur mina egna bokhyllor, det blir mitt sommarprojekt.

fredag 25 juni 2010

Vad ska man läsa så här i sommartider


Jag har upptäckt att jag denna sommar inte har planerat alls för vad jag ska hinna läsa, även fast sommaren inte skiljer sig så mycket från min vanliga vardag som föräldraledig, förutom att maken också är hemma. Vi delar på den lille. Så när jag började tänka på vad jag skulle ta med mig på semestern kom jag inte på en enda bok som jag är sugen på att läsa, så finns det några som har något bra förslag på skön sommarläsning. Är öppen för alla förslag, vill bara ha in lite nytt blod i mitt bokläsande.

onsdag 23 juni 2010

Vad gör man


om man inte tycker om huvudpersonerna i den bok man läser, det är ett litet dilemma för mig just nu. Har inte stött på det här problemet tidigare, eller i alla fall inte på det här sättet. Nu kommer jag på mig att jag inte vet hur jag ska förhålla mig till den text jag läser, eller om jag ens ska orka fortsätta läsa boken. Som sagt det är ett dilemma.

Idag har varit en nervös dag


Jag har idag varit på ultraljud för att äntligen för första gången fått se det lilla miraklet jag har i magen. Precis som förra gången har jag varit nervös i några dagar, man vill ju så innerligt att allt ska vara bra med det lilla livet som lever i min mage. Och precis som förra gången så var det så mäktigt, det blir som mer verkligt, som att graviditeten går in i ett nytt skede. Det visade sig bara vara bra där i magen och jag kunde andas ut, kändes som jag fylldes med syre igen och blev så där riktigt lycklig. Nu hänger det fyra små bilder av den lille på kylskåpet och det andra barnet roar sig med att plocka ur saker ur garderoben. Vissa dagar är bättre än andra.

Tacka vet jag produktivitet


Ibland när jag inte har så många intressanta böcker på gång, då brukar jag roa mig med att gå in på adlibris och se om någon av mina favoritförfattare har någon bok på gång. Idag har jag haft en sådan morgon och till min glädje har jag sett att riktigt bra böcker är på gång. Till att börja med så har jag såklart funnit att en ny bok av Joyce Carol Oates är på gång med titeln LILLA HIMLAFÅGEL och alla ni som har läst den här bloggen ett tag vet att jag är ett fanatiskt fan av denna kvinnas alster och jag älskar verkligen att hon är så produktiv, visst allt är inte lika fenomenalt, men inget är riktigt dåligt däremot. Varje bok har något att ge, så till hösten så har jag denna bok att se fram emot. Sedan så fann jag att den lysande Siri Hustvedt också ska komma ut med en ny bok, en form av memoarbok med titeln DEN SKAKANDE KVINNAN: ELLER EN HISTORIA OM MINA NERVER. Så redan nu så känns bokhösten verkligen rolig och då har jag också hunnit flyttat till en större stad och har återigen tillgång till större bibliotek, för jag har infört från och med nu ett ett års KÖPSTOPP av böcker, som jag har bestämt mig för att hålla.

tisdag 22 juni 2010

Avvägar och Stalins kossor



Har precis börjat läsa AVVÄGAR av Tawni O´Dell och är redan lika fast som jag var när jag läste hennes senaste roman på svenska KÄRA SYSTER. Hennes bokvärldar utspelar sig i Pennsylvanias bergstrakter, karga miljöer, nedlagda industrier, gruvor och människor som lever i perferin. Jag älskar hennes sätt att beskriva både människor och miljöer, det känns lite som hur jag tror det är till viss del att leva häruppe där jag bor. Men även här är jag bara en åskådare, ingen som riktigt har den riktiga inblicken. Men jag är som sagt helt fast i hennes böcker.

Sedan har jag läst klart STALINS KOSSOR av Sofi Oksanen och är inte helt tagen av denna bok, utan jag är nog mer tudelad. Jag tycker det är en helt genialisk skriven bok om hetsätning i dess alla olika former, där beskriver författaren en kvinnas kamp mot något som hon aldrig kommer vinna över, hur det här med mat och ätande kan handla om något helt annat än att bara äta. Hon beskriver så klart hur det är att konstant behöva något för att döva, för att dölja en skam som följer en. Sedan har hon velat ge en förklaring till varför huvudpersonen har fått ätstörningar och det är där jag tycker boken faller, jag kommer på mig att jag nästan skummar sidorna som utspelar sig bakåt i tiden i Estland och det gör att jag inte tycker boken riktigt sitter ihop. Det är vad som skiljer hennes senaste roman UTRENSNING, som gjorde ont i både kropp och själ, varje ord flöt in i en, den var helt briljant. Men jag kommer fortsätta läsa böcker av denna författare, men med kanske lite mindre förväntningar.

torsdag 17 juni 2010

Nu ska hela lasset bort


Vi ska ju flytta i slutet av den här sommaren och då använde oss av en flyttfirma, en rätt dyr utgift, så vi ska bara ta med oss det vi allra helst vill ha. Helt enkelt en utrensning, vilket jag bara tycker är skönt. Men denna utrensning gäller även mina böcker, jag måste helt enkelt bara behålla dom jag värdesätter mest. Konstigt nog blir jag glad vid tanken, att bara behålla dom av värde. Jag går redan och tittar i bokhyllan och pekar ut dom som ska lämnas in till röda korset, eller säljas på loppis. Jag har insett att jag helt enkelt har för mycket böcker, böcker som bara står i bokhyllan i väntan på att bli lästa, men som aldrig kommer att bli det. Så nu är det snart dags att börja med befrielsen, för det är faktiskt så det känns.

onsdag 16 juni 2010

Nu ska jag ta tag i den här bloggen igen



Har varit lite av en torka i mitt bloggskrivande, men nu börjar jag landa i livet igen. Har ändå läst några böcker sedan jag skrev sist. Har hunnit läsa Emma Hambergs nya roman BADDAREN, men den kommer jag att recensera lite senare. Den boken följdes av en bok som jag aldrig varit sugen på att läsa men som jag nu plötsligt bestämde mig för att läsa, Åsa Linderborgs MIG ÄGER INGEN, en roman som jag blev helt förälskad i. Åsas porträtt av en far som vill så mycket, men som ändå inte räcker till, är ett av dom finaste porträtten av en far som jag läst dom senare åren. Åsa skriver så vackert och kärleksfullt om sin far som äts upp av ett tungt jobb, och ett liv som inte blev som det var tänkt. Om en man som för mig känns som han är fast i sig själv, oförmögen att ta sig ur det bojor vi själv skapar inom oss. Jag blev helt enkelt rörd när jag läste den här boken. För alla föräldrar tror jag innerst inne vill sitt bästa för sina barn, men vi är bara människor, ibland svaga och ibland så starka som vill vara.

Igår började jag på Sofi Oksanen STALINS KOSSOR och ännu har jag inte riktigt kommit in i den, men jag hoppas verkligen att den här ska vara lika bra som hennes bok UTRENSNING, som är en av årets stora läshändelser för mig.

tisdag 8 juni 2010

Beslut har tagits


Jag har haft några riktiga tänkar dagar och vänt på allt ut och in. Men nu är det bestämt vi flyttar till Umeå i sommar, känns som att chansa var det enda alternativet. Livet blir inte alltid som det var tänkt. Jag ser verkligen fram emot att få bli umebo igen, bo i en större stad, ha ett riktigt bra bibliotek i närheten, där Jon kan få härja och jag få läsa massor av bra böcker som jag inte behöver köpa och att få ha pilgatan i samma stad. Och till nästa höst få börja studera igen. Så fördelarna övervägde nackdelarna. Man kanske måste våga chansa ibland.

Ett personligt inlägg


Har ingen stor lust att blogga om böcker, trots att jag läser lite då och då. Det är så mycket som händer nu. För någon dag sedan fick vi veta att min man inte fick den heltidstjänst han sökt i anslutning till Umeå, däremot fick han veta att han kunde få en annan tjänst på samma arbetsplats men att den inte var en tillsvidare tjänst utan endast i 18 månader, men med chans till förlängning. Först reagerade jag med att vi kan inte ge upp den fasta tjänsten han har här, men nu vet jag inte längre. Jag vill helt enkelt inte bo kvar i malmberget och det är så svårt att få en fast tjänst i Umeå, så det kanske tar år innan den chansen kommer och känslan av att bo här i flera år gör mig inte direkt upprymd. Jag vill börja plugga, komma till en större stad där jag kan känna mig mer hemma än vad jag gör här. Så ska man våga chans med snart två barn, jag som endast kan få lite strödagar inom äldrevården och det om tidigaste om ett år och ska börja plugga utan studiemedel. För att man hoppas att livet ska bli bättre för hela familjen någon annanstans och för att ens svärmor snart för två år sedan fått diagnosen alzheimer och vi är dom enda som kan ta hand om henne i Umeå.

Nu blev det mer personligt än vanligt, men jag går i så många tankar just nu.