fredag 3 september 2010

Havet, måleri och en av systrarna BronteHar precis läst klart Carsten Jensens SISTA RESAN medan sonen tog en lång vila. Den här boken utspelar sig precis som Jensens förra VI, DE DRUNKNADE vid havet, på havet och livet runt havet. Det som skiljer sig är att den här boken handlar om en enda man Carl Rasmussen, en verklig dansk konstnär, som blivit känd för sina marinmålningar. Boken är en resa in i Rasmussens inre, en bok om en konstnärs kamp, emot det mörka han bär inom sig, emot en sorg han inte vill släppa fram. Boken rör sig hela tiden närmare ett sammanbrott, en önskan om att kanske våga mer än man klarar av, hur konsten i sig inte alltid visar det sanna. Jensen skriver med ett otroligt vackert språk, ett språk som känns, som får en att känna den krypande ångesten som sakta växer fram. Även om den här boken är inte är lika storslagen som den förra, så är den en mörk liten skatt, som bör läsas.

Nu ska jag börja läsa FRÄMLINGEN PÅ WILDFELL HALL, av Anne Bronte, den enda av systrarna Bronte jag ännu inte prövat på att läsa. Jag har egentligen inte så mycket förväntningar på henne, kan denna bok verkligen vara så bra som Svindlande höjder eller Jane Eyre, jag det får jag upptäcka själv. Men det lovar gott med ord på baksidan som konstnärsroman, hennes hemliga drömmar och önskningar. Så i kväll träder jag in mitten av 1800-talet igen.

4 kommentarer:

 1. Låter härligt det där att träda in i 1800-talet! Och på fotot ser det så mörkt och mysigt ut. Perfekt läsmiljö. Jag har inte heller läst Wildfell Hall och ser fram emot att höra vad du tycker.

  SvaraRadera
 2. Måste erkänna att jag verkligen älskar 1800-talet och platsen där jag befinner mig just är perfekt för att läsa en sådan bok som Wildfell Hall. Hann komma en liten bit igår och jag tror att jag har något riktigt bra i händerna.

  SvaraRadera
 3. Jag har sett en filmatisering av Wildfell och den verkar vara väldigt mycket före sin tid med en misshandelsskildring av psykologiskt djup karaktär.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker redan att den är före sin tid, det är något i sättet att beskriva och jag vet redan att det är en bok om alkoholism och det måste ha varit väldigt ovanligt att kvinna vågade skriva om något sådant. Den här boken fick ju också mycket kritik för att den vågade ta upp obekväma ämnen.

  SvaraRadera