onsdag 29 september 2010

51 böcker, 51 historier


Jag har sedan detta år startade läst femtioen böcker, vilket ändå visar att jag hunnit läsa en del böcker. Kanske inte så många som jag gjorde innan sonen steg in i mitt liv, men vad gör det, jag är bara glad att böckernas världar inte försvunnit ut ur mitt liv. Men det som slår mig är hur många av dessa böcker kommer jag ihåg att jag läst, hur många har satt sin prägel inom mig, inte så många inser jag, kommer inte riktigt ihåg vilka jag läst. Ser på min läslista och det är sannings enligt bara några få som jag verkligen minns att jag läst, att dom följt med mig vidare, genom dagarna. Vissa böcker tycks vara sådana som lägger sig som en liten hinna över en och som kanske får en att känna, tänka lite annorlunda, som man är tacksam för att man fått chansen att ta del av. Sedan finns det någon form av brukslitteratur som man läser, tycker är någorlunda bra och som man sedan glömmer, eller rättare sagt inte tänker på. Så det jag inser är att litteratur kan vara så mycket, men för mig är det ändå en form av överlevnad, mitt sätt att andas, att vara, utan böcker skulle jag vara en annan person, en person jag inte kan föreställa mig. Så jag tackar all litteratur, den är min andning.

4 kommentarer:

 1. Vilka fastnade inom dig (dvs kommer du verkligen ihåg), undrar jag genast.

  SvaraRadera
 2. Fint skrivet, jag känner igen mig!

  SvaraRadera
 3. Oj, 51 böcker är många enligt mig :)

  Håller med dig, ibland fastnar också de böcker man först inte trott. Och de man gillade massor när man läste försvinner bort i periferin bara en stund efter att man lagt ifrån sig den.

  SvaraRadera
 4. Mrs B : dom böcker som jag verkligen minns, dom som har följt med mig är Utrensning av Sofi Oksanen, den väckte många tankar, Till sista andetaget av Anne Swärd, Lo som är huvudpersonen är en sådan person jag funderat en hel del på. Sedan så har jag under den här tiden hunnit upptäcka ett helt nytt författarskap som jag tagit till mitt hjärta och det är Paul Auster.

  Full bokhylla : tack

  Lisa H : 51 böcker är nog en del om man tänker efter :) En sådan bok som jag älskade oerhört när jag läste den var Båten av Nam Le, men som jag knappt kommer i håg nu och den var ändå en riktigt bra bok.

  SvaraRadera