torsdag 16 september 2010

Den där Auster och Främlingen på Wildfell HallFör någon dag sedan läste jag ut FRÄMLINGEN PÅ WILDFELL HALL av Anne Bronte, en bok som gjorde mig förvånad och samtidigt fylld av äkta läsglädje. För denna bok visade sig inte likna någon av hennes systrars romaner, den liknade inte mycket jag läst av den kvinnliga litteraturen under varken 1700-1800- talet. Här framträder en tung och svårmodig kärleksaffär fram, med missbrukets baksida som den stora följeslagaren . Här framträder också kvinnans utsatthet, att en kvinna har så få alternativ när hennes värld sakta rasar samman, här är det giftermålet som kvinnan varnas för i början i boken, hon varnas att tänka efter, att inte följa känslorna utan förnuftet. Anne Bronte skriver på ett väldigt konkret sätt, hon förskönar inte världen hon skriver fram utan låter den framträda som den är. Jag tyckte mycket om den här romanen och har därför hennes första roman AGNES GREY liggande bredvid sängen, hon hann bara skriva två romaner.

Nu har jag börjat läsa Paul Austers MANNEN I MÖRKRET och vad ska jag säga, jag är helt fast i denna mans bokvärld, i hans speciella sätt att skriva. Hur hans värld kryper in mig, fyller mig med glädje och uppfinnings rikedom. Den här mannen tröttnar jag aldrig på att läsa. Sakta men säkert så tar han sin bokmark inom mig, kanske kommer jag fastna för denna man som jag fastnat för Joyce Carol Oates värld som blivit en sådan stor del av mitt läsjag.

3 kommentarer:

 1. Jag tror att "Agnes Grey" är ganska annorlunda. Har bara sett filmen "Wildfell Hall" men ser mycket fram emot boken!

  SvaraRadera
 2. Jag minns Agnes Grey som en klassisk kärleksroman med religiösa och moraliska undertoner. Den gick mig ganska obemärkt förbi, det ska bli intressant att läsa vad du tycker!

  SvaraRadera
 3. Tekoppen: Agnes Grey är helt annorlunda, den här boken påminner mig till stor del om huvuddragen i en Jane Austen roman, men i viss mån sämre. Det nya som fanns i Wildfell Hall existerar inte i den här romanen, så på det sättet är den inte en lika stor bokupplevelse.

  Full bokhylla: jag tror tyvärr att den här romanen inte kommer sätta så stora avtryck i mitt läsminne, den är helt ok att läsa, men har inte det där speciella.

  SvaraRadera