torsdag 15 juli 2010

Den här författaren vill jag verkligen lära mig älskaI början av 90- talet så läste jag NEW YORK TRIOLOGIN av Paul Auster och tycke verkligen om den, sedan dess har jag inte läst en rad av denna man. Jag vet inte varför jag haft så svårt att närma mig denna mans verk, men någonting har fått mig att alltid avböja förslagen till att läsa honom. Vi har några av hans verk i vår bokhylla, men inte inköpta av mig. Jag tror jag har haft svårt för honom för hans storhet, alla älskar honom och jag har enbart känt ett avståndstagande. Hans fru däremot har jag svalt med hull och hår, Siri Hustvedt är en av dom största kvinnliga författarna i min värld och jag längtar alltid efter att en bok av henne ska komma ut. Men igår när jag läst klart EN VÄRLD FÖR JULIUS och var så där lite lättad att boken äntligen var slut, så gick jag in i vardagsrummet för att välja en ny bok ur våra bokhyllor och mina ögon föll på ILLUSIONERNAS BOK av just Paul Auster och min enda tanke var att jag verkligen vill lära mig att älska honom, för jag inbillar mig att hans värld har en hel del och ge mig. Och tala om lättnad när ögonen snabbt slukade texten i boken och jag fick lite gåshud av det jag läste, jag har hittat en ny författare att älska och botanisera bland ett antal nya böcker.

4 kommentarer:

 1. Jag plöjde Auster en sommar. I början med största kärlek och respekt. Men till slut... ja... man vet hur det kommer gå,vad kommer hända; man irrar omkring, slumpmissioner och kvinnor vars namn konoterar på Siri.
  Siri är ju helt underbar, Auster hoppar jag nu mera.

  SvaraRadera
 2. Jag inbillar mig fortfarande att Siri Hustvedt är bättre, även om det finns vissa likheter mellan hur dom skriver, båda verkar fascinerade av det slumpmässiga, lite mystiska. Än så länge så är jag så där små kär i Auster och har tänkt läsa en del av honom i sommar. Är mest förvånad att jag tycker om honom, har ju haft min dubier angående honom.

  SvaraRadera
 3. Kul att du har upptäckt Auster, han är en av mina favoriter. Jag kan rekommendera hans senaste roman: Invisible (den finns inte på svenska än)

  SvaraRadera
 4. magnusax : upptäckten av Auster är ett av dom av mina största läsupptäckter, en sådan författare som jag redan nu känner att jag inte klarar mig utan. Det är precis som när jag upptäckte Joyce Carol Oates, fick inte nog av att läsa henne. Jag får nog vänta med att läsa hans senaste, jag läser tyvärr inga böcker på engelska, men jag har några till av honom att upptäcka.

  SvaraRadera