torsdag 6 maj 2010

Leveransavisering, Båten och en av årets bästa böckerJust nu går jag i väntans tider, okej jag är gravid, men det jag väntar på är att Per Hagmans VÄNNER FÖR LIVET ska dimpa ned i brevlådan. Vissa böcker verkligen längtar man efter att få läsa. Men när jag inte går och spanar efter brevbärarens bil så leker jag med lilleman, som endast vill gå nuförtiden, han stapplar omkring här hemma och är så lycklig över att just han kan gå själv och så har jag börjat läsa BÅTEN av Nam Le. Och det jag funnit är en debutant som behärskar novellkonsten på ett genialt sätt. Hans noveller är otäckt bra skrivna och bär på ett mörker som hugger tag i en. Så jag fortsätter läsa Båten med en sådan där läsarlycka som inte sker så ofta.

Sedan har jag läst klart Sofi Oksanens UTRENSNING, en bok som kommer att följa mig länge. Dess historia är grym, den visar på vad människor verkligen är kapabla till och vad människor är kapabla till att överleva. Fyra kvinnors historia där det goda och det onda går hand i hand. För mig uppstod funderingar just kring det faktum att det finns varken renodlat onda människor och inte renodlat goda, vi är enbart människor. Det här var en tuff historia att läsa och jag fascineras att en sådan ung människa som författarinna är kan skriva en sådan här bok, med sådana tunga ämnen och på ett språk som flödar av skrivarlusta och genialitet. Hon får mig att rysa, så bra är hon. Så nu blir det fler böcker att läsa av henne, STALINS KOSSOR, står på tur.

4 kommentarer:

 1. Vad roligt att du gillade Utrensning!

  SvaraRadera
 2. Det var en överraskning att jag skulle tycka om den, är inte min typ av bok egentligen. Men nu gick det inte att värja sig, det var så fantastiskt bra skriven och historien var en sådan man måste lyssna till.

  SvaraRadera
 3. Oksanen har ett fantastiskt språk, jag tycker att hon är helt i särklass.

  Men Hagman? Jag har fått ett ex av Hagman hem i brevlådan och blev förvånad då jag inte beställt den och inte känt att han skulle vara nåt för mig. Men om du är så förtjust kanske jag skulle prova ändå? Jag har alltid trott att han är en sån där grabbig författare, som jag inte är särskilt intresserad av.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med Oksanen är i särklass, ska som sagt läsa mer av henne.

  Har du fått ett ex av Hagman, jag går fortfarande och väntar på mitt och du har inte ens beställt den. Jag kan hålla med om att det funnits en viss grabbighet i hans första böcker, men i dom senare så är det bara Per Hagman i dom, jag älskar hans sätt att skriva och se på världen. Kan verkligen rekommendera hans ATT KOMMA HEM SKA VARA EN SCHLAGER, det är en självbiografi och den är helt lysande. Så ge du denna mannen en chans och jag hoppas att du ska tycka om honom.

  SvaraRadera