måndag 29 mars 2010

En författare att växa in i

Idag har varit en sådan morgon när vi har varit uppe i ottan, man vill knappt kolla vad som står på klockan, men upp måste man när den lille inte vill sova längre. Så jag har redan hunnit läsa medans sonen sov sin förmiddagsslummer. Just nu läser jag en författare som har jag växt in, det var inte kärlek vid första ögonkastet, men nu är MARGARET ATWOOD en av mina favoritförfattare. Hennes böcker kräver sin del av läsaren och tvingar mig in i hennes texter, som inte alltid är enkla, men som ger mig något som människa. Den bok jag läser nu av henne: LEVA I SYND OCH ANDRA BERÄTTELSER, är en serie noveller som belyser en kvinnas liv, från barndom till medelåldern och jag som börjat älska noveller på sistonet läser dessa med välbehag, Atwoods värld har en viss form av kantighet som jag älskar, människorna trycker sig igenom livet. Ni som ännu inte stiftat bekantskap med denna kvinnas författarskap rekommenderar jag romanerna: ALIAS GRACE ( som är helt lysande, en av dom bästa romaner jag läst) och DEN BLINDE MÖRDAREN.

Nu ska jag gå och leka med sonen, dricka lite mer kaffe och låta dagen börja.

3 kommentarer:

 1. Jag har inte läst just den novellsamlingen av Atwood (men det var någon mer som skrev om den härom veckan, faktiskt). Jag kollade då att den borde finnas på mitt bibliotek, men den stod inte i hyllan och det blev inte av att jag frågade vidare (bibliotekarierna på mitt lilla bibliotek brukar inte riktigt hitta böcker som står på sin plats, om man säger så).

  Annars håller jag helt med om att Alias Grace är heeeelt underbar. Jag läste precis Penelopiaden också, och DEN är verkligen så bra att den ensam borde ge henne Nobelpriset.

  Läs Tjänstekvinnans berättelse också, förresten. Det är nog en av de allra allra bästa böckerna jag läst i hela mitt liv!

  SvaraRadera
 2. Åh, jag är oxå ett stort Atwood-fan. Den blinde mördaren är helt fantastisk, och Oryx och Crake inget annat än ett mästerverk. Jag upptäckte Atwood för ngr år sedan, då de hade hennes Kattöga som bokuppläsning i P1. Jag blev nyfiken och läste- och som jag älskade den!Sedan dess håller jag henne som en absolut favorit. Rövarbruden(och som Vixxtoria säger, Tjänstekvinnans berättelse)är oxå suveräna.

  SvaraRadera
 3. Vixxtoria: vad roligt att det finns fler som älskar Atwood, jag har inte läst Penelopiaden, jag blir sugen den nu. Vet att denna novellsamling som jag nyss läst fanns som billig bok på bokrean, tror det var på Bokus jag såg den.

  Har läst Tjänstekvinnans berättelse, och tyckte den var riktigt bra, men Alias Grace, slår det mesta.

  Jenny: hon är verkligen riktigt bra, men en sådan författare som växt på mig, från början var jag nästan rädd att läsa henne, för att när jag läst Kattöga för första gången så avskydde jag den, men några år senare var jag nog tillräckligt mogen för att verkligen falla för henne.

  SvaraRadera